Personage vormgeven

Als je geen kant en klaar personage kiest, moet je er zelf een bedenken. Wat heb je nodig voor een personage? Op zijn minst heb je een naam, een beroep en een zuil nodig. Plus een of twee dingen waar anderen je van zou kunnen kennen. Links kun je zelf leggen of je kunt ons vragen om hulp.

Oud-speler Brian schreef onderstaande tips voor het maken van een personage voor Zomerkamp. De achtergrond is vooral voor jezelf. Zo kom je niet als blanco persoon binnen in het kamp. Je kunt banden bedenken en hebt gelijk iets om over te praten. Je personage mag een fictief of historisch persoon zijn.

Je bent een prominent persoon. (Een deel van) Nederland zou je zeker missen als je geliquideerd zou worden. 

Denk aan:
– Een artiest met fans.
– Een schrijver of journalist met vaste lezers.
– Een hoogleraar met veel bekende publicaties of veel studenten.
– Een werkgever met veel werknemers, klanten en faam.
– Een geestelijk leider van een groot, dichtbevolkt of erg gelovig stuk Nederland
– Een politicus met grote of fanatieke achterban.
– Een erg geliefde of gerespecteerde politie-functionaris, ambtenaar of advocaat

Wat zijn je persoonlijke doelen voor, tijdens en na de oorlog?
– Als je zeer positief spreekt over de bezetters zou je niet in het kamp zitten. dus als je een gepubliceerde mening hebt over de bezetters is die gematigd positief tot heel negatief.

– De larp begint wanneer je net opgepakt bent. Dus je weet van tevoren waarschijnlijk heel weinig of niets van het kamp. Uitzondering is als je uit de buurt komt of in een naburig kamp hebt gezeten.

– Relaties met andere personages kun je vooraf vormen met andere spelers op Facebook. De organisatie kan hier ook suggesties voor geven. Veel meer dan oppervlakkige relaties zoals “we komen af en toe op dezelfde high society gelegenheden” of ¨ik ben een bewonderaar van” is niet per se nodig.

– Het is handig om te bedenken tot welke groep of ‘zuil‘ je behoort. Dit geeft je automatisch mede- en tegenstanders. Nederland kende grofweg vier zuilen:

  • Rooms-katholieken zijn het sterkst centraal georganiseerd. 
  • Protestanten zijn onderling verdeelder in onder meer hervormden en gereformeerden.
  • Socialisten zijn ook verdeeld en varieren van sociaaldemocraten naar communisten tot compleet anarchisten.
  • Liberalen, die zich als neutraal en anti-verzuiling zien en zo alsnog hun eigen zuil vormen. 

Verzuiling (Wikipedia)
Andere tijden: schoolstrijd
Andere tijden: liefde in tijden van verzuiling

– Tijdens de larp zullen er enkele tijdsprongen zijn. Binnenspels zit je tweeënhalf jaar in het kamp. Het kan helpen om vooraf te bedenken hoe je personage in die tijd ongeveer zou veranderen. En met wie je welke relaties zou opbouwen binnen zo’n omgeving. Denk ook aan je persoonlijke doelen na de oorlog; veranderen die met je mee?

– Tijdens de larp krijgt je personage de kans om spullen opgestuurd te krijgen vanuit thuis. Denk aan wat voor foto’s/brieven/boeken/kleding/eten en zo meer naar je personage opgestuurd kunnen worden en neem deze zelf mee. Geef ze aan jezelf tijdens een tijdsprong of overleg even met ons als je ze op een ander moment wil ontvangen.

Kostuums en props
Draag kleding die ongeveer eruitziet alsof het uit de tijdsperiode komt. Het hoeft niet 100% historisch accuraat te zijn. Je kunt ook boeken, breiwerkjes en andere aankleding of bezigheden meenemen voor de sfeer.

Je kunt buitenspels of binnenspels slapen. Als je binnenspels slaapt, probeer je bed dan aan te kleden met bv een laken of deken over je slaapzak. Denk wel aan je OC comfort ;-). Verder zoek je liefst passende of neutrale slaapkleding.

Zie ook ons Pinterestbord voor inspiratie
Of bekijk foto’s van de eerste editie

Tijdsprongen en kleding
Je kunt er voor kiezen om je kostuum of je kapsel te veranderen tijdens de tijdsprongen. Anderen zien hierdoor dat er tijd verstreken is. En het geeft je de mogelijkheid om eventuele veranderingen in je personage te laten zien. Je hoeft hiervoor niet meerdere kostuums mee te nemen. Kleine aanpassingen, zoals het aan- of uittrekken van een jasje of sjaal, of het los- of vast dragen van je haar werken ook.